Artgraw.pl

Wałki grawerowane

  • 230 g masła
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 400 g mąki

Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i ekstrakt wanilii, ponownie utrzeć. Dodawać przesianą mąkę i oprószać ze szczyptą soli, wyrobić. Owinąć w folię i na krótko wstawić do lodówki. Ciasto powinno być dostatecznie twarde by nie przyklejało się do wałka. Można to zrobić albo przez dodanie odrobiny mąki w trakcie wyrabiania albo przez większe schłodzenie ciasta w lodówce. (Mąki dodawać nie za dużo bo ciastka będą twarde). Po wyjęciu z lodówki podsypać ciasto mąką, rozwałkować na grubość ok 4 mm, jeszcze raz oprószyć dokładnie mieszanką a jej nadmiar zetrzeć. Teraz równomiernie przewałkować grawerowanym wałkiem. Wykrawać ciastka dowolną foremką. Układać na wysmarowanej zimnej blaszce lub papierze. Piec w temp. 200-220°C bardzo krótko-5-7 min, do zarumienienia brzegów. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia, i dopiero zdejmować. Ważne jest utrzymanie temperatury 200-220 °C na początku pieczenia,(ok 2 min)potem można temperaturę obniżyć.

Smacznego!


 
  

Zobacz i wybierz wałek z naszej oferty - pasja tworzenia ciasteczek