Artgraw.pl

Wałki grawerowane

  • 220 g masła
  • 400g mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • Sól szczypta
  • Mąka pszenna wymieszana z odrobiną kakao do podsypywania.

Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i kakao, ponownie utrzeć. Dodawać mąkę i oprószać ze szczyptą soli, wyrobić. Owinąć w folię i na krótko wstawić do lodówki. Ciasto powinno być dostatecznie twarde by nie przyklejało się do wałka. Można to zrobić albo przez dodanie odrobiny mąki w trakcie wyrabiania albo przez większe schłodzenie ciasta w lodówce. (Mąki dodawać nie za dużo bo ciastka będą twarde). Po wyjęciu z lodówki podsypać ciasto mąką wymieszaną z kakao, rozwałkować na grubość ok 4 mm, jeszcze raz oprószyć dokładnie mieszanką a jej nadmiar zetrzeć. Teraz równomiernie przewałkować grawerowanym wałkiem. Wykrawać ciastka dowolną foremką. Układać na wysmarowanej zimnej blaszce lub papierze. Piec w temp. 200-220°C bardzo krótko-5-7 min, do zarumienienia brzegów. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia i dopiero zdejmować. Ważne jest utrzymanie temperatury 200-220 °C na początku pieczenia,(ok 2 min)potem można temperaturę obniżyć.

Smacznego!


 
  

Zobacz i wybierz wałek z naszej oferty - pasja tworzenia ciasteczek